Přípravka a elévové Florbalu Hodonín má za sebou první ostrý test

 

První víkendy v září patří v Hodoníně přípravným turnajům florbalových mužstev. Letos se poprvé na scéně objevil i nový klub –Florbal Hodonín. Do přípravných turnajů vyslal týmy přípravek a elévů. Do Hodonína se sjely týmy z Ostravy, Brna, Prahy a Vysočiny.

V sobotu 3. 9. se utkaly týmy z Hodonína a Okříšek. Florbal Hodonín postavil tři týmy, které poměřily síly se svým sokem z Vysočiny. „V současné době máme zhruba 25 dětí. Pře prázdninami jich bylo jednou tolik. Soustředění původního klubu trošku zamávalo s počty, ale nedá se nic dělat. V prvním turnaji v této kategorii se nám dařilo dobře. Hra byla pohledná a základní návyky naše děti mají. Měli jsme radost, jak rychlý progres máme. V turnaji hrály všechny děti. I ty které začaly s námi chodit na trénink až na příměstském soustředění. V sobotu jsme odcházeli z haly s velmi dobrý pocitem,“ dodává šéf nového klubu, Jiří Wagner. Navíc všechny děti obdržely, jak je dobrým zvykem na dětských florbalových turnajích v Hodoníně i medaile a poháry a od partnerů turnaje i drobné ceny.

Nejlepším hráčem se podle trenérů na turnaji stal Antonín Ondrouch z Florbal Hodonín, který si domů odnesl novou hůl. Nejlepším brankářem se stal z týmu Okříšek, Marek Leixner. „Turnaj se vyvedl. Jsme moc rádi, že za námi Okříšky dojely, mrzí mě neúčast dalších týmů, ale příští rok musíme kategorie prohodit, první začnou žáci a muži a děti až v týdnu, kdy je škola. Ne všichni, jako mi trénovali v takto malých kategoriích už o prázdninách. I tak si myslím, že deset soutěžních zápasů bylo velkým přínosem,“ dodává Wagner.

V neděli 4. 9. to už byla jiná soutěž. Do Hodonína dojely týmy Sparty, ostravských Škorpionů, itelligence Bulldogs Brno, Okříšky z Vysočiny a dva domácí týmy. Turnaj se hrál systémem každý s každým s následným play off.

Ve skupině dominovaly týmy Sparty a Škorpionů. Zdatně jim sekundoval tým brněnských Buldoků a tým z Vysočiny. „Zápasy těchto týmů byly úplně někde jinde. Bylo vidět, že děti hrají spolu i pět let a jsou velmi dobře připraveny na zápolení v oficiálních ligách. Zejména individuální vyspělost hráčů, ale pro mě překvapivě i souhra a kombinace byla velmi dobrá,“ dodává Wagner, který podobné turnaje v Hodoníně organizuje již šestým rokem.

Domácímu klubu se moc nevedlo, bylo vidět, že děti nejsou vyhrané a zatěžkávací zkouška byla nad jejich síly. Záblesky povedených věcí a dílčích úspěchů však dávají dobré signály do budoucna. „Na turnaji byla znát již patřičná únava, která nás lehce limitovala, protože všechny děti, které hrály v sobotu nastoupily i v neděli. Také fyzická zdatnost a individuální kvalita nám v neděli chyběla. Našimi nejlepšími hráči byly naši brankáři, kteří se opravdu snažili a musím je pochválit. Přes soustředění se jim kluci dost věnovali a je to znát,“ dodává Wagner.

V play off proti sobě nastoupili PSKC Okříšky proti FBK Škorpioni Ostrava, v druhém semifinále pak ACEMA Sparta Praha a itelligence Bulldogs Brno. Okříšky se snažily seč jim síly stačily, ale na kvalitu ostravských hráčů a hráček nestačili. Velmi dobrý výkon podal právě jejich brankář, který si opět odnesl cenu pro nejlepšího golmana. V druhém zápase po nervydrásajícím závěru, kdy během jedné minuty padly čtyři branky postoupil do finále tým Sparty, který porazil Buldoky 10:8. A to byl stav utkání 27 vteřin před koncem 8:8 po vyrovnání z tresného střílení, Petříka Ulehly. „Myslím si že tohle byl vůbec nejlepší zápas na turnaji. Jsem moc rád, že jsme mohli vidět několik velmi talentovaných dětí. Týmové pojetí všech týmů je obdivuhodné a musím říct, že jsme si všichni turnaj užili,“ dodává Wagner.

V zápase o třetí místo dominovali hráči Bulldogs Brno, a tak na Okříšky zůstalo čtvrté místo. Ve finále došly Spartě síly a fyzicky zdatnější tým z Ostravy dokázal zvítězit 9:3 a odvezl si z Hodonína první místo.

„Myslím si, že cíl turnaje byl naplněn. Kvalitní příprava, spoustu zápasů, ve vysokém tempu a pár super zážitků z Hodonína. Jsem rád, že jsme mohli naše kluky zkonfrontovat s hráči, kteří hokejku drží v dlaních již delší dobu. Takže vzhůru zpět k trénování. A jak jsem říkal i klukům, aby mohli vyhrávat, musíme se na začátku naučit i prohrávat,“ dodává Wagner.

Další florbalové turnaje jsou na pořadu dne o Vánocích, kdy se uskuteční tradiční Memoriál Slávka Jandory a stejně, jako přípravné turnaje v září uskuteční se ve čtyřech kategoriích – přípravky, elévové, žáci a dospělí.