Tradiční hodonínské florbalové turnaje napsaly svou sedmou kapitolu

V prosinci je tradičně vládcem hodonínské haly TEZA florbal. I letos se uskutečnily florbalové turnaje. Nejdříve si to na velmi dobře obsazeném turnaji rozdaly děti a následovaly turnaje dospělých s legendárním Memoriálem Slávka Jandory a turnaj žáků, který býval výkladní skříní Vánočních turnajů.

Florbal Hodonín - bronzový tým z Vánočního florbalového turnaje dětí - elévové - foto Fana Král, fotograf Florbal Hodonín

V prosinci dorazily na dětský turnaj týmy z Prahy, Ostravy, Vsetína, jižní Moravy a Slovenska. Celkem čtrnáct týmů si zahrálo turnaj. Celý turnaj se hrál systémem na dvě skupiny 2 x 8 minut. Hlavními favority turnaje byly týmy Sparta Praha, hráči Havířova, kteří loni na turnaji dominovali, nebo vícemistři Slovenska ze Skalice. Domácí klub vyslal do boje své dva týmy a vedlo se jim velmi dobře.

Výsledkově vyrovnaný turnaj neměl žádný tým, který by výrazně zaostával. Velkou porci zápasů zvládaly děti dobře a i velmi slušně zaplněná hala – 450 diváků – byla zvědavá, kdo nakonec zvedne nad hlavu pohár pro vítěze. „Turnaj se nám povedl. Příští rok chceme přivést do Hodonína šestnáct týmů. A zavedeme putovní pohár pro vítěze. Myslím si, že s medailemi a cenami pro děti, které dostaly všechny týmy jsou tradičně všichni spokojeni. Navíc je to jen díky našim partnerům, bez podpory města, což mě těší, že se nám daří taková velká akce dělat v předvánoční čas a na takové úrovni. Snad se nám podaří i toto posunout někdy dopředu,“ dodává hlavní organizátor turnajů, Jiří Wagner.

Florbal Hodonín A začal turnaj remízou se Židenicemi, které předváděly pohledný a bojovný florbal. „Židenice mě mile překvapily, bohužel jsme udělali pár chyb a to nás stálo vítězství, ale i přesto jsem s výsledkem spokojený. Mým osobním favoritem byl klub Florbal Vsetín, který se mi jevil velmi dobře, opak byl však pravdou,“ dodává atmosféře na turnaji, Wagner.

Hodonínské Béčko prohrálo těsně hned v úvodním zápase se stálicí hodonínských turnajů týme FBK Škorpioni Ostrava 2:3. „Kluci hráli dobře, chybí nám trošku zkušenosti z takových zápasů. Na severu odehrají na turnaji dvě, až tři těžká utkání. My taková odehrajeme za čtvrtroku. I proto turnaj děláme a snažíme se, aby byl co nejkvalitnější. Navíc Škorpioni jsou vyhlášenou líhní talentů, kteří pak míří do velkých klubů, jako jsou Florbal Vítkovice, či FBC Ostrava,“ dodává Wagner.

Postupem turnaje se začaly týmy oťukávat a rozkoukávat. K nejpovedenějším zápasům, i díky skvělým slovenským fanouškům patřil zápas mezi Hodonínem a Skalicou. V tom si zkušeně pro vítězství došel tým z Hodonína a zvítězil 8:5. „Parádní zápas. Kluci ze Skalice jsou velmi draví a přímočaří. My jsme to ale zvládli velmi dobře. V bráně čaroval náš přípravkách Vojta Drobeček a v útoku jsme se mohli spolehnout na Šimona Mráku, který skvěle řídil náš útok. Líbila se mi atmosféra, která byla více než bouřlivá,“ dodává Wagner.

Hodonínské Béčko okusilo oproti tomu sílu soupeře z Prahy a prohrálo 1:8. „Kluci trošku rezignovali a po**ali se již před utkáním. Chápu, že slovo Sparta v Česku něco znamená, ale ne pro nás. I přes to si myslím, že zápas mohl skončit pro nás příznivěji,“ dodává Wagner. V dalším utkání béčko podlehlo silnému Havířovu 3:5 a začalo se propadat tabulkou. To áčko oproti tomu chytlo vítěznou vlnu a poradilo si 6:3 s Karvinou a suverénně porazilo Vsetín 9:2. Béčko si spravilo chuť v zápase s Trenčínem, které ovládlo 7:2 a s Podvinným mlýnem z Prahy 5:1. Áčko porazilo Spartu B 6:3 a mířilo za vítězstvím ve své skupině. Béčko mohlo ještě zamíchat kartami ve skupině, ale bohužel padlo se Skalicí B 2:4 a nadějně rozjetou stíhací jízdu nezvládlo. Áčko potvrdilo svou suverenitu a porazilo Trenčín 8:5, který vede bývalý slovenský kapitán mužské reprezentace a bývalý střelec Tatranu Štřešovice, Juraj Matejka.

B tým se postavil v zápase o umístění Trenčínu, bohužel ani v tomto utkání se nepodařilo navázat na výkony a vyrovnanou prezentaci týmu a prohrál 9:2. V semifinále Hodonínské Áčko vyzvalo Spartu, která prohrála ve skupině s Havířovem 5:6. „Toto utkání bylo perfektní a z hlediska taktiky velmi vyspělé od obou klubů. Máme se na co těšit, protože děti hrály opravdu skvěle,“ dodává Wagner.

V dalších zápasech o umístění si poradila Karviná v severomoravském derby se Škorpiony 3:0, Židenice porazily Skalicu 7:3. Ve velmi pohledném utkání o páté místo nakonec možná trošku překvapivě přetlačil Podvinný Mlýn Skalicu 7:5.

V prvním semifinále se postavil Florbal Vsetín týmu 1. SFK Havířov. Dlouho tahal za delší konec, ale v závěru rozhodla trošku větší vyhranost týmu z Havířova a nakonec přeskočil do finále po výsledku 3:4. Ve druhém semifinále dobře hrající Hodonín držel otěže zápasu ve svých rukách a po první půlce vedl 4:0. V druhé části ale nepochopitelně kluci z Hodonína polevili, přestalo se dařit a Sparta nakonec zvítězila 5:4 a zaslouženě postoupila do finále.

Zdecimovaný klub z Hodonína nastoupil do zápasu o třetí místo proti Vsetínu, a tak si zopakovali svůj souboj. Vsetín začal mnohem lépe a chtěl si vzít bronz z Hodonína. Velmi brzy vedl 2:0, po půlce ale kluci z Hodonína zabrali a zejména díky skvělé hře kapitána Tomáše Machálka a Šimona Mráky dokázal zvítězit 6:2 a odváží si z tohoto našlapaného turnaje bronzové medaile. „Musím říct, že to byla za ty roky nejlepší hra, kterou jsme předváděli na podobných turnajích. Předčilo to i hru kluků, které jsem trénoval dříve a kteří již nyní nastupují za elitní týmy Bulldogs Brno – Lorenc, Taibl, Bajnar, nebo Šottl. Moc mě to potěšilo. V posledních týdnech se nám moc nedařilo, ale toto byla velmi sladká tečka na závěr roku,“ dodává šťastně Wagner.

Ve finále si Sparta posilněná výhrou nad silným Hodonínem chtěla spravit chuť a vrátit prohru Havířovu ze skupiny. Do utkání nastoupila dominantně a během pár minut vedla o čtyři branky. I přes velkou snahu hráčů Havířova si pohlídala výsledek a dokráčela si pro zlaté medaile z Hodonína. „Finále bylo hodno tohoto turnaje. I když bych ve finále raději viděl naše kluky, byl to opravdový vrchol a klobouk dolů, před hráči i trenéry obou družstev,“ smeká pomyslně Wagner.

Nejlepším hráčem turnaje se stal z týmu 1. SFK Havířov Vojtěch Sasín a nejlepším brankářem domácí přípravkář Vojtěch Drobeček.  „Vybrat dva nejlepší hráče z cca. 200 hráčů, které jsme tu dnes viděli bylo velmi složité. Nicméně Vojta Sasín u nás vyhrál tuto cenu již podruhé a musím říct, že se velmi těším, kam ho v budoucnu vítr zavane. Mezi golmany jsem měl jasno. Brankář, který podržel tým, když měl, chytal vyrovnaně celý turnaj, bez kiksů a omylů. Navíc mě o mé volbě přesvědčila i slova ostatních trenérů. Vojta Drobeček si to zasloužil. Jeho velký talent musí vybrousit ještě tvrdá příprava a dřina, ale věřím, že mi tu roste další skvělý golman z Hodonína,“ dodává Wagner.

Nejlepší hráči turnaje - brankář Vojtěch Drobeček, Florbal Hodonín a nejlepší hráč turnaje - Vojtěch Sasin, 1. SFK Havířov - foto Fana Král, fotograf Florbal Hodonín

Celý turnaj proběhl pod záštitou generálního partnera ČEZ Teplárenské a hlavního partnera společnosti Frujo, a.s., která zajišťovala pro děti pitný režim se svými hustými sirupy Fruit in the Bottle. Dalšími partnery a podporovateli turnaje byly společnosti Prvá Plavebná, která věnovala dětem vstupenky na plavbu po Baťově kanálu, holičský pivovar Wywar a skupina OIL JPM, Dům pojistek, který je dlouhodobým partnerem hodonínského klubu Florbal Hodonín, galerie Galori, MND a.s., která je novým partnerem klubu z Hodonína, GigaLekarna.cz, která zakoupila nové dresy klukům z Hodonína a ti se odvděčili krásným třetím místem.

A jak hodnotí celý turnaj jeho hlavní organizátor? „Povedlo se to. Nicméně potenciál je ještě příliš velký. Musím pochválit rozhodčí, to se letos povedlo. Příští rok chceme posunout turnaj o 50 %, tak uvidíme, zda se to povede. Snad budeme mít štěstí. Na rok 2018 chystám velké změny a rozšíření,“ dodává zamyšleně Wagner.

 

Pořadí týmů:

1.místo           Sparta Praha A

2.misto           1. SFK Havířov

3.místo           Florbal Hodonín A

4.místo           Florbal Vsetín

5.místo           Podvinný Mlýn

6.místo           FBC Skalica – zelení

7.místo           Florbal Židenice

8.místo           FBC Skalica – bílí

9.místo           1. FBC Karviná

10.místo         FBC Škorpioni

11.místo         FBK AS Trenčín B

12.místo         Florbal Hodonín

13. – 14.místo            FBK AS Trenčín A, Sparta Praha B