V Hodoníně se o brankáře nebojím, říká reprezentační brankář David Rytych

V sobotu 4. února poctil svou návštěvou domácí florbalový klub Florbal Hodonín, jeden z nejlepších florbalových brankářů na světě, David Rytych. Brankář české reprezentace a lídra české superligy Technology Mladá Boleslav. Brankářský den s Davidem, jak pojmenovali toto setkání organizátoři, přivítal deset brankářů a tři trenéry.

Příprava na další cvičení s účastníky kempu, autor fotky Vlado Šebela, Florbal Hodonín

Celá akce se upekla za necelý týden. „Pozval jsem Davida, kterého znám z našich soubojů na palubovce již téměř dvacet let, aby za námi dojel a představil své řemeslo a vytříbenou techniku. Vůbec jsem netušil, jak moc nabitý kalendář současní superligový florbalisti mají. Nicméně, když nedostal pozvánku na poslední reprezentační akci, rozhodl se dojet. Od pondělí jsme makali na tom, abychom zajistili všechno potřebné a i přes velmi malý časový interval se nám podařilo se přichystat kemp tak, aby všichni mohli odjíždět domů spokojeni,“ dodává Jiří Wagner, hlavní organizátor setkání a předseda klubu Florbal Hodonín.

Na kemp se sjeli hráči, nejen z blízkého okolí, ale také ze Slovenska. Celý den započal ukázkou správného strečinku a přípravy na trénink, či zápas. Následovala část zaměřená na správné techniky chytání, zejména přesunů. „Celý den byl kouzelný v tom, že si brankáři mohli udělat obrázek o tom, jaký je rozdíl mezi jejich chytáním a chytáním jedné z žijících legend českého florbalu. Navíc se mohli ihned ptát na cokoli, co je napadlo,“ vyjmenovává přínosy tohoto setkání pro účastníky, Wagner.

DR a JW v akci, autor Vlado Šebela, Florbal Hodonín

V další části se do tréninku zapojili i hráči a praktická příprava. Brankáři se zaměřovali zejména na rozvoj koordinace nohou a horní části těla, dále na postřeh a reflexní cvičení. Vrcholem dopolední části tréninku byla i praktická ukázka chytání v podání Davida. „Při střeleckém cvičení si mohli všichni přítomní vyzkoušet, jaké to je pokusit se dát branku fantomovi z Boleslavi. Velmi zajímavé bylo i sledovat, jak si kdo povede v soutěži v nájezdech na Davida,“ usmívá se Wagner.

Své dovednosti museli ukázat i účastníci kempu a předvést se v soutěži v nájezdech a v populárních hadech, ti nejlepší, kteří obdrželi nejméně branek získali velmi zajímavou cenu – podepsaný plakát od hráčů Mladé Boleslavi. „Musím říct, že i přes velmi krátkou časovou přípravu byl kemp na velmi vysoké úrovni, jak ze strany organizace a servisu pro mě, tak také z hlediska nasazení všech brankářů a hráčů, kteří nám došli pomoci. Je vidět, že se v Hodoníně o brankáře dobře starají. Kde jinde by to mělo být než právě tady, obzvlášť s takovými legendami, jako je Bábe (Lukáš Bábíček), nebo Jura (Jiří Wagner). Budu se snažit opět dojet, ať vidím, jak se děti posunují kupředu. Navíc to v Hodoníně bylo velmi příjemné a jsem rád, že jsem tu mohl být,“ komentuje svou první návštěvu v Hodoníně, David Rytych.

DR v akci, autor fotky Vlado Šebela, Florbal Hodonín

Ve druhé části kempu se brankáři opět ustrojili a začala opět dřina na technice. Kruhová cvičení a stanoviště daly brankářům opravdu zabrat. Zejména cvičení na přesuny. „Byl vidět samozřejmě velký rozdíl, jak mezi brankáři, tak také v jednotlivých cvičeních. Je to hodně o tom, jak se přistupuje k brankářům a jejich tréninkům. Jsem proto rád, že se nám i v tak krátkém čase podařilo slušně naplnit. To, že tu nebyly některé kluby mě už nepřekvapuje. Nezavděčíme se všem a obzvlášť ne u nás v Hodoníně. Proto si vážím všeho, co děláme pro naše hráče a všechny, kteří o to mají zájem. Moc mě proto potěšilo, že za námi dojel David a kus svého umění mohl předat i mladším brankářům,“ dodává Wagner.

Na závěr brankářského dne se rozebíraly na videu cvičení a postavení jednotlivých brankářů. Každý si tak odvezl speciální feedback, ke svému chytání. Součástí byla i autogramiáda, společné focení a samozřejmě diskuze, kde se mladí brankáři mohli zeptat na cokoli. Hodně otázek směřovalo na začátky florbalu Davida, ale také zda si pamatuje některé bitvy s hodonínskými týmy.

„Moc děkuji všem, kteří přišli na tento brankářský den a hlavně Davidovi Rytychovi, že nám věnoval ve svém nabitém florbalovém životě svůj čas. Věřím, že to všechny může posunout dopředu a i my jsme si odnesli několik velmi dobrých námětů pro cvičení. Budeme se těšit na jeho další návštěvu v Hodoníně,“ dodává a děkuje Wagner.

Více informací, fotky a videa mohou zájemci najít na facebookovém profilu Florbal Hodonín.