Devátý Memoriál Slávka Jandory ovládlo Dynamo

 

Tradiční štěpánský turnaj opanoval sportovní halu v Hodoníně. Přehlídka florbalových osobností pokračovala i letos. Na palubovce se proháněli velikáni jako Laďa Dufek, Lukáš Bábíček, Jakub Gremmel, Zdeněk Bajnar, nebo Michal Valachovič. Celkem osm týmů se utkalo o nový putovní pohár, který nese jméno florbalového trenéra Jandory, který se svým týmem na přelomu tisíciletí získal tři mistrovské tituly.

Dynamo, Gykovy Stars, ASKA SWE, Rumadaj Frayers a Bioniclový Septikoni. Stálice hodonínského Memoriálu doplnily týmy Stanovy Gule, Ben a jeho kumpáni a FBC Skalica Juniors. Kvalitně obsazený turnaj skrýval pod některými názvy týmů další známé tváře. A na hřišti to bylo znát. „Dlouhodobě kvalita týmů roste. Letos se na vánoční turnaj přihlásilo téměř čtyřicet družstev, ze kterých jsme museli horkotěžko vybírat. Příjemné překvapení bylo vystoupení týmů Bena a Stana. Stálice nezklamaly a bavily florbalem nejen sebe, ale i slušně zaplněnou halu,“ dodává spokojeně hlavní organizátor Wagner.

Hned rozjezd turnaje potvrdil kvalitu týmu ASKA SWE, který vystavěl kapitán Tibor Taibl. Zejména posily z Brna – Ondřej Lorenc a Dominik Sláma zatápěly soupeřům. V bráně pak číhala jistota v podobě Patrika Šottla. První zápas ASKA zvládla a zvítězila 5:1 nad týmem Stanovy gule. „Bylo pro mě příjemné vidět, jak kluci hrají. Jsou rok od roku lepší a tím je i náš turnaj zajímavější,“ představuje úvodní vystoupení jednoho z hlavních favoritů turnaje týmu ASKA SWE, Wagner.  V dalším utkání se proti sobě postavili Septikoni proti Benovým kumpánům. „Velmi vyrovnané utkání. Myslím si, že i Septikoni v čele s Adamem Boušou byli překvapeni. Děti dorostli v chlapi a zkušenosti z nejvyšších českých soutěží se projevují,“ těší Wagnera. Výsledek 2:1 pro Septikony naznačoval další vyrovnaný průběh turnaje. Další výborný výsledek měli za sebou týmy ASKA a Rumadaj Frayers. Jejich společný souboj dopadl těsně 4:3 pro ASKU. „Zřejmě jeden z nejpohlednějších zápasů celého turnaje. Tým Pati Procházky s Markem Bábíčkem (Rumadaj Frayers) opravdu letos šlapal a šel naproti finále. Klobouk dolů,“ dodává Wagner.

Ve skupině A byli největším favoritem tradičně v šesti hrající hráči Dynama. I letos je posílil hodonínský rodák Lukáš Bábíček, který byl opět famózní. Souboj s mladíky z Gykovy Stars sice skončil 1:1, ale všechno napovídalo tomu, že Dynamo skončí svou cestu minimálně ve finále. „Je to neskutečné. Těžko se mi odhaduje, zda někde jinde na světě existuje podobná parta, která dokáže hrát v minimálním počtu hráčů, skvěle bránit a dávat branky ze všeho, co se namane. Je to sranda, když přidám k výkonům věk hráčů. Zaslouží si to jediné – respekt,“ dodává uznale Wagner.

Po bojích ve skupinách si zahráli o konečné sedmé místo dobře hrající borci od Bena a FBC. „Víceméně jednoznačný zápas. Týmová hra a lepší individuální kvalita týmu Bena byla znát a ani solidní výkon brankáře Ondry Bolebrucha neodvrátil jednoznačnou prohru 0:5. Myslím si, že do budoucna budeme s Benovou partou muset počítat,“ dodává Wagner.

V zápase o páté místo se proti sobě postavili Stanovy gule a netradičně Septikoni, kteří jsou spíše zvyklí na hru ve finálových bojích. „Septikoni letos nedojeli dle mě v optimální sestavě. Možná podcenili kvalitu turnaje. Oproti tomu hráči Gulí se nahecovali a vyždímali ze sebe co šlo. Zejména brankářka Nikča Vanďurková se činila. Zápas dospěl do nájezdů, kde byli šťastnější hráči Standy Moose. Hrajícího manažera, trenéra, kapitána a maséra,“ usmívá se Wagner.

Semifinálové souboje nabízely vynikající podívanou. Souboj mezi ASKOU a Gykovými Stars skončil těsně výhrou ASKY 3:2. Souboj Rumadajů a Dynama byl dlouhou dobu vyrovnaný.  Svou zkušenost nakonec zúročilo Dynamo a zvítězilo 5:3. „Obě semifinále by mohly být klidně finále. Super hra, souboje, nasazení. Všichni chtěli vyhrát. Přitom se podařilo udržet dobrou vánoční atmosféru,“ dodává Wagner.

V souboji o bronz byli šťastnější hráči Gykovy Stars, když zvítězili 2:1. Ve finále si zkušeně došli pro zlato harcovníci z Dynama, když mladým puškám z ASKY nedali šanci a zvítězili 5:0. Zejména nejlepší hráč turnaje Lukáš Gregr z Dynama řádil. Cenu pro nejlepšího brankáře turnaje si po roční pauze odnesl Patrik ŠottlASKY„Souboje o medaile byly skvostné. Co víc si může organizátor přát než vidět takový florbal. Chci poděkovat všem účastníkům, organizačnímu týmu i partnerům. Turnaj se povedl. Troufám si říct, že to byl úplně nejkvalitnější turnaj, co jsme zatím měli. A já se už teď těším na ten jubilejní – desátý,“ uzavírá letošní Memoriál Slávka Jandory, Wagner.

Celkové pořadí turnaje:

  • 1.místo: Dynamo
  • 2.místo: ASKA SWE
  • 3.místo: Gykovy Stars
  • 4.místo: Rumadaj Frayers
  • 5.místo: Stanovy gule
  • 6.místo: Bioniclový Septikoni z galaxie Gama
  • 7.místo: Ben a jeho kumpáni
  • 8.místo: FBC Skalica juniors