Bronz pro starší žáky z Vánočního florbalového turnaje v Hodoníně

Neděle 22. prosince patřila hodonínská sportovní hala starším žákům. Tradiční florbalový turnaj v „královské“ kategorii se konal za velmi silného obsazení týmů z Ostravy, Karviné, Vsetína, Bratislavy, Záhorské Bystrice a domácího Florbalu Hodonín.

„Už vlastně ani nevím kolikátý je to ročník. Dříve tradiční bitvy o titul mezi Škorpiony a Hodonínem byly legendární. Letos jsme měli malé Deja Vu, kdy se do Hodonína po letech vrátil můj přítel Ivo Šindler a přivezl i syna Matyáše, který rád vzpomíná právě na naše turnaje,“ uvádí na začátek organizátor turnaje Jiří Wagner. Přítomnost aktuálního juniorského mistra světa Matyáše Šindlera mladým hodoňákům prospěla. „V turnaji jsme opravdu hráli velmi dobře. Čišela z nás týmovost, sebevědomí a chuť vítězit. To jsem již dlouho neviděl. Musím říct, že to co mě včera potkalo bylo něco úžasného a troufám si tvrdit, že to byl nejhezčí florbal, který můj tým kdy hrál,“ uvádí turnaj Wagner.

V prvním zápase se proti sobě postavil Hodonín a Vsetín. Hodonín dokázal velmi dobře napadat a brzy se ujal vedení 1:0. Vyrovnaný zápas, kde nikdo nechtěl udělat chybu poznamenal domácí nedůraz před vlastní bránou. Přetahovaná mohla dojít do vítězného rozuzlení pro FloHo při nájezdu, které provedl Samito Rozboril. Jeho finta však výjimečně nevyšla. „Velmi dobrý zápas z naší strany. Malinko jsme spinkali, jako vždy v prvním zápase. Ale dokázali jsme svou sílu a po většinu zápasu jsme vedli. Škoda, že Samovi nevyšel jeho nájezd. Nabádal jsem ho, ať to zkusí. Na tréninku dá 9 z 10. Teď to byl ten desátý. Naši kluci si musí více věřit. Je to hodně v hlavách. Prostě se „ne*osrat“. A to se nám celkem povedlo. Mrzí nás remíza, protože jsme se cítili na vítězství,“ dodává Wagner.

Ve druhém utkání se představil tým vedený kapitánem Korčákem proti Škorpionům z Ostravy. Staří známí prodělali velkou hráčskou obrodu. Pouze lodivod zůstává stejný – Vláďa Pánek. Ten přivezl do Hodonína bojovně naladěný tým. Domácí však nenechali nic náhodě a víceméně se hrálo na jednu branku. Pár vteřin před koncem se skóre zastavilo na finálových 10:0. Na turnaji dokázali dvouciferný výsledek vstřelit pouze dva týmy – FloHo a Vsetín. „Velmi dobrá práce našeho týmu, která bavila jak hráče, tak diváky. Velmi dobře nás podržel brankář Jelinksson. Jsme rádi, že jsme si mohli vyzkoušet více variant. Sebevědomí z nás čišelo. To  jsme si my trenéři přáli,“ dodává Wagner.

V posledním utkání byl cíl jednoznačný – zvítězit s co možná nejvyšším počtem vstřelených branek. Tým ŠK Lido Bratislava působil velmi atleticky. Jeho agresivní hra a dobrá fyzická připravenost mohla domácím dělat starosti. „Bylo skvělé, že se nám dařilo držet sestavu v tempu. V rámci výkonu jsme neměli moc důvodů prostřídávat hráče. Proti Lidu jsme byli nachystaní. Velmi dobré začátky obou polovin znamenaly naše vedení 2:0. Bratislava neměla moc šancí, ale my jsme jich spoustu spálili. Náhodná branka v naší síti s námi nezamávala, což bylo důležité. Také dvě ubráněná oslabení nám psychicky pomohla,“ vyjmenovává klíče k úspěchu a výhře 2:1, Wagner.

Celý Hodonín čekal, jak dopadnou další boje ve skupině. Bohužel ani Lido, ani Škorpioni nedokázali domácím pomoci a ač bez ztráty kytičky, skončili hráči Hodonína na druhém místě ve skupině. „Je to pro nás malinko smůla. Určitě jsme měli na to porazit Vsetín a jít přímo do finále. Ale jak jsem říkal klukům v šatně – je to v hlavách a žádný tým nechce prohrát poslední utkání roku,“ dodává Wagner.

V zápase o bronz se Hodonín postavil klukům z Hurikánu Bratislava. Tým, který nezačal turnaj dobře proklouzl ve vyrovnané skupině až do utkání o bronz. Zejména jeho výsledek 3:3 s FBC Ostrava budil patřičný respekt. „Klukům jsme řekli, že je potřeba makat na 120, žrát parkety a lámat hokejky. Pokud to bude nutné. Jsem rád, že tomu tak nebylo,“ usmívá se Wagner. Jeho tým postupně přikládal pod kotel. Velmi bojovné utkání po většinu zápasu řídil tým z Hodonína a postupně navyšoval skóre. Skvěle fungující obrana na čele s brankářem Jelínkem. Nebezpečná křídla a silní centři. Výsledek 3:1 znamenal nekončící bronzovou radost hodoňáků. „Kluci nás velmi potěšili. Urvali to. Hala fandila. Soupeř vzdoroval. Lavička žila jako jeden muž. Klobouk dolů a děkuji našim hráčům. Byl to super turnaj a jsme rádi, že to co děláme má smysl. Věřím, že tento dílčí úspěch nám pomůže v další fázi sezóny, kterou máme velmi dobře rozehranou,“ děkuje na dálku hráčům za celý trenérský tým Wagner.

A koho by z týmu zvolil za nejužitečnějšího hráče? „Sam získal na turnaji cenu pro nejlepšího hráče, což nás velmi těší a naprosto souhlasím. Jelen byl mockrát označován trenéry soupeřů za fantoma a i toto tvrzení mohu potvrdit. Dneska to zavřel a nebylo o čem. Já sám oceňuji přínos centra první lajny Benita Buraje, obránce Pudlíka Pelikána. Ten neprohrál ani jeden souboj. Nejvíce si vážím však přínosu všech hráčů na střídačce. Nechci nikoho moc konkrétně chválit, protože jakmile někoho pochválím, tak se to začne kazit, ale tito hráči mě nejvíce zaujali. Nechci ani opomenout ostrostřelece Mária Ryšku, který dnes rozhodoval jeden zápas za druhým. U něj nepochybuji o tom, že ho čeká ještě velmi zajímavá florbalová stezka,“ dodává Wagner.

Celý turnaj provázela velmi dobrá a přátelská atmosféra. Hlediště ve varu a výborné výkony týmů na hřišti. Ve skupině A obsadil první místo tým FBC Ostrava, na druhém místě skončil tým Hurikánů z Bratislavy. Třetí nakonec o skóre skončil tým FBC Karviná, které se prezentovalo velmi pohlednou hrou a „poslední“ Tsunami. „Skupina byla velmi vyrovnaná. V posledním utkání mohli týmy ještě míchat kartami. Líbila se mi Karviná, která ač ne vzrůstem, tak kvalitou konkurovala všem zúčastněným týmům z obou skupin,“ dodává ke kvalitě turnaje Wagner.

Ve finále se proti sobě postavil Florbal Vsetín a FBC Ostrava. Bojovný zápas rozhodovaly individuální kvality jednotlivých hráčů. Šťastnější bylo nakonec uskupení z Ostravy, které porazilo Valachy 3:1 a zaslouženě si odváží zlato z Hodonína.

„Sága se pomalu uzavírá. Spousta skvělých hráčů prošla vánočním Hodonínem. Stejně jako trenérů a všech lidí, kteří kdy měli s turnajem co dočinění. Je dobře, že si před novou generací odvezl titul do Ostravy právě Ivo Šindler. Přeji mu to a slibuji, že příští rok si ho necháme v Hodoníně,“ dodává s úsměvem Wagner.

Nejlepším hráčem turnaje byl zvolen Sam Rozboril z Forbal Hodonín. Nejlepším brankářem pak z týmu FBC Ostrava Martin Staněk. 

Všechny výsledky a pořadí týmů je možné shlédnout zde.