Florbal Hodonín úspěšně vstoupil do další sezony

Florbalisté z Hodonína postupně budují velmi zajímavou organizaci, která v současné chvíli čítá 90 registrovaných hráčů a hráček. Letos do soutěží naběhli kluci a holky z FloHo do dvou soutěží celkem ve čtyřech kategoriích. Přechod na systém 5+1, kterého se trenéři obávali,  nakonec bude hladší, než vedení klubu čekalo. Klub navíc stvrdil první mezinárodní přestupy, a tak je konkurence v klubu opravdu veliká. Stěžejní kategorií klubu jsou mladší žáci.

Do klubu navíc nakouklo po intenzivních náborech více než třicet nových dětí, a logicky muselo dojít k rozšíření i trenérských řad. Klub posílili na pozici trenéra Michal Králík, který má spoustu hráčských zkušeností a mladí trenéři Roman Kocourek, Rosťa Štarha a Vojtěch Lesák. „Já jsem počítal ještě se dvěmi, třemi jmény, ale zatím se nám nedaří skloubit časové možnosti trenérů. Chci s klukama pracovat co nejintenzivněji, dobrých trenérů je velmi málo a lidí, kteří se tomu chtějí opravdu věnovat také. Jsem rád, že náš trenérský tým je už několik let pospolu,“ dodává Jiří Wagner. Ten se navíc zapojil i do spolupráce s juniorským reprezentačním trenérem Jirkou Jakoubkem a do platformy XPS.

Nové děti chodí na tréninky ve středu a v pátek od 16:00 na Základní školu Mírové náměstí. Na trénink v malé tělocvičně chodí až 25 dětí a starají se o ně dva, až čtyři trenéři. „Musíme pracovat i s okolím, nejen v Hodoníně. Nejsme zaplať pánbůh napojeni na žádnou školu, a nedojde nám každé září třicet dětí. Nejsme kroužek, ale klub a chceme se tak i prezentovat. Navíc jsme dali v život projekt Florbal do každé školy a v současné chvíli máme další tréninky v Rohatci, Skalici, atd. Chceme růst a rozdávat florbalem radost dětem a rodičům,“ dodává odhodlaně Wagner.

Personální otázky v klubu nabraly obrátky i na dalších manažerských postech. Kromě hlavní manažerky Hany Králové do klubu Wagner přivede dalšího člověka. „Jméno zatím nepředstavím, ale určitě to bude velká posila na pozici sportovního a mediálního manažera,“ dodává tajemně Wagner. Klub zažil v září velmi úspěšné období. Příchody nových hráčů, velmi kvalitní přestupy, nebo klubové auto. „Bez kvalitních a silných sponzorů, jako je společnost Mariner, Stavební firma Plus, ČEZ, hodonínská teplárna, reklamní agentura Asalonta a zejména Medinox by se nám nedařilo tolik, jako tomu v září bylo. Naše organizace se musí rozvíjet v mnoha směrech. Makáme na tom. Chceme být silní, připravení a jedničky,“ dodává Wagner.

Do svých prvních zápasů nastoupily již všechny kategorie a vedly si velmi úspěšně. Klub staví zejména na kombinaci kvalitních a zkušených hráčů a nováčků. Přípravka v Lanžhotě si připsala tři výhry a jednu remízu. Tým se opírá o výkony zejména Tobiáše Mráky a Matyáše Roska, kteří za přípravku hrají již třetí sezonu. Skvěle se prezentují také Nikita Finková, Martin Složil a Luigi Ryška. „Jsme nadšení, že i nové děti se rychle zapracovávají. Například v bráně se objevil všestranný sportovec David, alias Mira a šlo mu to skvěle. Potěšilo mě i množství dívek, které k nám našly cestu. Nataša Serafinová bude jednou skvělá,“ dodává Wagner.

Elévové po dvou turnajích mají na kontě šest výher, jednu remízu a jednu prohru. Elévové spoléhají na Vojtu Ježe, Šimona Brovjáka, Pavla Vrbíka a brankáře Vojtu Drobečka. Hodoňáky překvapil tým Kyjova a trochu smůly v hodonínském derby. „Elévové by dle mého měli mít v soutěži největší kvalitu. Bohužel někteří naši hráči sem tam vynechávají ve své výkonnosti, a proto nám dva zápasy utekly. Škoda, že v posledním zápase nás porazil sám téměř jeden hráč, ale to se stává. Důležitá je pro nás předvedená hra a soupeři se na nás chtějí vždycky vytáhnout. Aspoň máme důvod pracovat ještě pilněji,“ dodává Wagner.

Mladší žáci byli největší neznámou do nové sezony. Hra pět proti pěti nebyla úplně jednoduchá a její simulace na malém prostoru neměla pro klub velký význam. Od září ale klub našel silné zázemí v Lužicích. „To je prostě perfektní vizitka paní Hanky. A dobré spolupráce s panem Staňkem. Za trénink v Hodoníně jsme velmi rádi, protože dostat se na halu je velmi složité, ale pro nás to má velmi malý význam, bohužel,“ dodává Wagner. Tým se opírá o výkony Filipa Ryšky, Adama Zavorala, Šimona Mráky, nebo Vojty Krále a Toma Machálka. Obrovskou kvalitu přinesli také hráči z tzv. Skalické Maffie – Paddy Hanák, Samito Rozboril a Patrik Korči. „Po prvním zápase v naší historii s výsledkem 10:0 malinko lituji soupeře a jejich rodiče. Kvalita v mladších žácích je obrovská. A pospolu bude tým téměř dva roky, takže je na čem stavět. Těší mě také zapojení nového brankáře, který předvádí neskutečné výkony a tréninkové nasazení, Filipa Jelínka. Navíc mě těší, že jsme dokázali hrát velmi dobře i se silnějším soupeřem z Hodonína, který nastupuje v silnější brněnské divizi. K té nejspíš budeme nuceni také do budoucna vzhlížet,“ dodává Wagner.

Klub se chystá v současné době na třetí superligové utkání, které se uskuteční již 26. října. Navíc se blíží i první zápasy rodičů a dětí. K tomu se přidává příprava i na Vánoční florbalové turnaje. „Práce je více než dost. Spoustu věcí musíme ještě vychytat a vypilovat. Ale náš tým to zvládne,“ dodává Wagner.